Klagovisa.

Publicerat: maj 25, 2010 i Uncategorized

   

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en enda rad till om detta med utförsäkring och rehabiliteringskedjan som sattes i sjön långt innan det hela var genomtänkt.

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en rad till om arbetslivsintroduktionen som man ”erbjöds” att ta del av när dagarna med rätt till sjukersättning var slut.

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en rad till om hur den rehabiliteringsmiljarden öddes bort utan någon effekt för mig som utförsäkrad.

 

Men jag är inte sämre karl än att jag kan ändra mig! Nu sitter jag nämligen här och är så uppfylld av mina egna ”motgångar” att jag bara måste få ut det ur systemet.

Jag står då på ruta ett igen. Jag har haft så många valser med försäkringskassan att jag nu har tappat räkningen på alla turer. Överklaganden och utredningar är vardagsmat. Sakta men säkert fylls mitt liv med blanketter och informationsfoldrar om än det ena än det andra från de myndigheter som ingår i socialförsäkringssystemet. Alla de papper som skickats till mig under senaste året har säkert renderat ett kalhygge vid det här laget.

Intyg och försäkran om vartannat, läkarutlåtanden och medicinska utredningar samt röntgen och provtagningar är ständigt återkommande delar av mitt liv. Nu har jag åter igen blivit upplyst om att det läkarintyg som föreligger inte kan anses ge fog för att jag inte har någon arbetsförmåga.

Handläggaren på försäkringskassan tror ”att det finns säkert någon typ av arbete som du skulle kunna utföra trots din problematik”. Kanske har hon rätt. Jag klarar ju nämligen både att klä mig och att äta själv. Jag kan både stå och gå om än inte särskilt länge av någondera.

Jag är dessutom ganska mångsidigt begåvad om jag får säga det själv!

MEN: -Jag har en dubbel problematik.

Å ena sidan – asteno emotionellt syndrom som i stora drag är en form av utbrändhet, men med symptom som vid en hjärnblödning.

Å andra sidan – Ehler Danlos syndrom som är en somatisk åkomma med värk och trötthet i spåren. Den varianten som jag har kallas också för överrörlighetssyndrom och är inte dödlig.

Problemet är att sjukvården är uppdelad i olika vårdsektorer och om man har mer än en diagnos och dessa interagerar med varandra, blir det väldigt svårt att få ett heltäckande läkarintyg. Alla hänvisar till någon annan och ingen har det holistiska perspektivet.

Tacka vet jag det gamla systemet med distriktsläkare! Man kände till vilken doktor man skulle få träffa och läkaren kände till sina patienter. Husläkarsystemet tillbaka tack! Fast å andra sidan om jag inte hade fått träffa en reumatolog, en specialist, så hade jag aldrig fått diagnosen heller. Det är en ganska ovanlig åkomma som inte sällan feldiagnostiseras.

Nu är livet en enda väntan på att träffa läkare och få till läkarutlåtanden som FKs handläggare kan tycka styrker min sak. En bit in i juni vet jag kanske lite mer om hur min försörjning ser ut, men just nu är det ovisst.

Det skulle vara givande att få träffa Fru Husmark och ta en diskussion om hur livet ser ut i verkligheten för oss som nu får hjälp att komma tillbaka till arbete genom regeringens storsatsning. Jag antar att jag borde vara tacksam – men det är lite svårt!

 

Nu har jag skrivit av mig så nu ska jag duscha och klä på mig.

Det är väl dags att fånga dagen kan jag tro!

KraM.

kommentarer
  1. LISA skriver:

    I bland undrar jag vad jag gnäller för! Här sitter jag i en fin lägenhet,har min pension (om än så liten) mat på bordet och framförallt,frisk.Lika förbaskat så muttrar man över livets orättvisor och tycker synd om sej själv emellan åt. Man borde skämmas! När jag läser om hur du blir behandlad så blir jag både arg och ledsen.Det är väl ingen större tröst att veta att det är fler som är drabbade, det hjälper ju inte dej!När skall dessa höga gubbar som bestämmer inse hur verkligheten egentligen ser ut?I bland önskar jag att dom blir riktigt sjuka och får smaka på samma medicin. Då kanske det blir annat ljud när det drabbar dom själv. Skickar med ett fång med styrkekramar.Tänker på dej. Kram.

  2. Gnutt skriver:

    jag blir så arg när jag läser sånt här och vet att måna tyvärr är drabbade av Fkassanoch jag önskar många många ggr att dom som sitter på sina rumpor och bestämmer att det ska va si och så blir våldsamt sjuka själva MEN dom får säkert pengar ändå.. inget blir ju bättre av att man blir förb…. men man blir ju det ändå… Jag hoppas verkligen det löser sej för dej gumman och att någon på fkassan kan läsa alla dina papper på rätt sätt…tänker på dejkramar

  3. CW skriver:

    Jag vet inte vad jag ska skriva… jag gråter inombords över din situation men vad hjälper det. " Fan och hans moster tiden är ur led "… just nu kommer jag inte på ngt vettigt att skriva. Jag måste samla mig lite… men jag hoppas du vet att det är många som önskar de kunde hjälpa dig… jag kan skjuta arslet av den inkompetenta handläggaren och sen kan jag sitta av mitt straff… med glädje..suck.Ibland räcker orden inte till… varma kramar kära Marita och det var bra att du skrev om det. Jag kan vara likadan som du att jag tänker NU ska jag INTE skriva om vissa saker men så gör jag det ändå.

  4. Babbi skriver:

    Ibland undrar jag…på fullt allvar….om inte FK är Djävulen själv och alla handläggare är hans små demoner! HUR orkar man…man har ju iofs inget val…men ändå…hur orkar man, hur orkar du? Man sparkar på den som redan ligger sas…..är de stolta över det tro? Det tråkiga är att oavsett vilken regering som sitter så blir det inte bättre….arbetslösa och sjuka "tillför inte samhället" nåt och då bryr man sig inte om dom. Man skäms å deras vägnar för själva verkar dom inte ha det vettet. *kramar om*

  5. Tina skriver:

    Lilla hjärtat !! Jag har tappat orden för detta hemska du ska behöva stå ut med. Man önskar man kunde göra nått men det funkar ju inte så. Kan bara finnas till för dej men det hjälper dej banne mej inte alls. FAN…… säjer jag bara . Ska det vara så här? NEJ !!!! Å du SKRIV på du vi är gärna med dej på din väg vet du.Kramar om dej hjärtat och sänder all kraft jag har.

  6. Jaana aka Ängelfan skriver:

    Skamligt, det är vad det är. Så inåt h- vete, ursäkta språket. Undrar om de som har satt samman F- kassans reglemente har nån verklighetsanknytning överhuvudtaget! Hoppas det lättade lite på trycket att få ur sig det där, även om det i praktiken inte förändrar ett jota. Sänder massor av varma tankar och styrkekramar till dig! PS. Fina foton som vanligt. DS

  7. Maja skriver:

    Men kära vän,vilket elände du har, f-bannade FK säger jag, men vet du jag undrar hur dom som jobbar på FK mår, för egentligen så är detta ju politikernas fel att man hamnar i dessa situationer. FK:s personal är väl bara hantlangare åt poltikerna. Du har så underbara bilder på rabatten, skönt med denna försommarfagra bild mitt i eländet. Jag hoppas med hela mitt hjärta att det ska lösa sig för dig kära vän, att vara pedagog kräver ens hela energi och vad ska man göra om man inte orkar med detta, jag fick ju förslaget att stämpla biljetter på sl. vårt lokala tåg och bussbolag här uppe, som du vet gav jag upp och tog ut tjänstepension vilket kommer att drabba hela mitt fortsatta liv ekonomiskt, bara för att man inte får vara sjukskriven vilket är ens rättighet tycker jag. Titta nu fick jag också klaga lite. Men Marita ge inte upp jag finns här och håller tummarna så dom vitnar. Kram till dig från Maja

  8. Susanna skriver:

    Ja du kära vän, jag förstår att man ska ha en massa tur också i detta valsande för att det ska gå rätt väg…Jag vet inte vad din arbetsgivare har för kunskaper eller om du har någon företagshälsovård som kan stötta dig. Själv vände jag mig till arbetsmiljöenheten (landstingets företagshälsovård kan man säga) på ett mycket tidigt stadium och fick utredning gjord av arbetsmiljöpsykolog och arbetsmiljöterapeut. Båda två var fantastiska, jobbade länsövergripande vilket innebär stort upptagningsområde och rika erfarenheter av att möta människor i min situation. Så här i efterhand vet jag inte om det var hörselnedsättningen som orsakade stressen för jag valsade ju runt i vården från hösten 2006 när jag först märkte att jag hörde sämre och ända till 2009 innan alla utredningar var gjorda och jag fick en diagnos. Jag blev avfärdad av första örondr som inbillningssjuk kärring och när jag fick mitt första stora yrselanfall i maj 2007 och blev inlagd så hänvisade hon mig till vårdcentralen….Hon hade dessutom skrivit felaktiga uppgifter i min journal så jag anmälde f*n-skapet. Hon vägrade dock att ändra någonting. Menieres syndrom är ingen psykosomatisk sjukdom, men stress kan trigga igång anfallen. Och det är klart att jag var livrädd när jag plötsligt på sommaren 2008 vaknade och var döv på ena örat. Det var då jag blev helt sjukskriven och var fullkomligt sönderstressad av att inte bli trodd, anstränga mig för att försöka höra hela tiden och dessutom inte förstå varför hörseln ändrade sig hela tiden. Ingen hjälp heller att hålla undan anfallen eftersom ingen hade satt någon diagnos.Det var då jag vände mig till arbetsmiljöenheten och min arbetsmiljöpsykolog sa att du måste vara hemma minst ett halvår…Alla stresstester hade skyhöga värden…Jag har också haft otroligt mycket hjälp och stöd av min fackliga företrädare. Där arbetsgivaren saknar kunskaper har de fackliga i alla fall hos oss betydligt mycket mer på fötterna…Utan henne hade jag aldrig fått en second opinion som jag fick på hösten 2009 av en som var Meniere -expert. Av honom fick jag också remiss till hörselhabiliteringen så att jag kunde få arbetshjälpmedel som nu FK har betalat. Min fackliga repr, arbetsmiljöpsykolog och arbetsterapeut (som hjälpte mig att kartlägga min kompetens, vilket som var mina styrkor och svagheter, handlar ju faktiskt om personligheten, duktighetssyndrom och allt det där, du vet) de har suttit med på alla möten med FK och jag har haft en jättebra handläggare på FK. Inget strul med någonting ännu så länge sedan rehabkedjan började, har bara goda erfarenheter av henne. Men jag är inte där du är än eftersom jag inte är utförsäkrad. Jag bävar lite för vad som häånder när min arbetsförmåga ska fortsätta att pressas uppåt. Ingen av experterna tror att jag klarar mer än 50 % ( där jag är nu) och nånstans i framtiden måste ju detta fastställas så att det blir ett avslut. Och mina dagar tar slut i februari 2011…Kanske är det lättare när man som jag får en funktionsnedsättning, för denna går ju att mäta kliniskt…Sen har jag en nedsatt stresstolerans och min arbetsmiljöterapeut jämförde det med ett bilbatteri. Har det en gång varit helt urladdat går det aldrig att uppnå fullgod kvalitet igen. Det går att ladda upp men laddningen vara inte tillräckligt länge. Alltså måste man lägga sig på en lägre nivå…Minska kraven på sig själv, sluta vara så förbenat duktig…DEt har varit svårt och jag vet ju att du funkar lite som jag i det fallet…Verkligen stanna upp och andas, fokusera på en sak i taget, slutföra och inte drabbas av panik när man tänker på allt annat som ska göras….Jag \’är med dig kära vän och jag undrar bara om du verkligen fått du det stöd du behöver i din situation från början så att säga…Därav denna långa uppsats som ju inte hjälper dig kanske, vill bara försöka förmedla att jag nog fattar lite av hur du har det. Det är aldrig kört, dina ord har burit mig många gånger ska du veta…Och sen tror jag att ilska är sunt! Mycket bättre att bli arg än ledsen och du reagerar ju på en absurd situation…Klart att man blir arg! Tänker ofta på dig och hoppas verkligen att vi hinner ses ngn gång framöver…Varmaste kramarna till dig♥♥♥

  9. mariannE skriver:

    Tänk vad bra att det finns plats på nätet för alla sorters bloggerier. Att resa till Jerusalems klagomur hade ju blivit alltför dyrt! Att \’klaga\’ är inget att skämmas för och fattar egentligen inte varför vi oftast håller \’inne\’ med sånt som vi skulle må bäst av att rensa ut, på direkten. Nu har du rensat l i t e … tror det finns mer vännen min för alla irritationsmoment som tillhör själva paketet återkommer ju gång efter annan och toleransen blir mindre o mindre för var gång. Du gör alldeles rätt i att visa arget och ilskan. Det enda man vill är att bli trodd och förstådd AV DOM SOM SKA FÖRSTÅ och är utbildade till det. Vi andra förstår ju utan utbildning och fina skolan. Hoppas allting löser sej till slut för sista kapitlet är ju inte skrivet ännu hoppas att vägen dit inte blir alltför tung. Tack för dina fina bilder mitt uppi allt och dina skriverier som alltid berör. Tänker på dej mycket ska du vetaKram från den hoppande delfinen/m

  10. Anna skriver:

    Man kan inte annat än att lida med dig! Samtidigt hörde jag på P1 idag om en kvinna som var utförsäkrad och skulle börja arbetsträna vilket hon själv ville, men efter flera månader hade arbetsförmedlingen inte kunnat åstadkomma mer än tre möten med en handläggare och sedan hade inget mer hänt! Lika galet det!Dina blomsterbilder är otroligt vackra och jag undrar förstås om du har en sådan blomsterprakt i din egen trädgård?Kram på dig!

  11. Skyttenman skriver:

    Man blir både ledsen och förbannad när exempel som ditt kommer fram. Tydligen har det i dagens Sverige blivit legalt att återkommande sparka på dem som redan ligger… Och bland det värsta, känns det som, att det överheten själv som står för sparkarna.Det gäller tydligen att vara tusan så frisk för att orka var sjuk!Själv har jag tydligen haft en väldig tur och hunnit nå pensionsåldern innan samhällets spjutspetsar riktades mot mig…Ha det så gott det nu går vännen! Kram/SA

  12. Agneta skriver:

    Till att börja med så tycker jag du gör helt rätt att "skriva av dig", det hjälper till och lindrar lite. Det gör inte saker och ting bra men man kan få en aning distans till det hela. De som fattar besluten verkar inte ha den minsta aning om det verkliga livet. De har ju sitt på det torra, så varför ska de bry sig? Så stelbent, byråkratiskt och idiotiskt som man bahandlar människor i detta land har jag inte ord för att uttrycka… Men jag känner med dig, djupt!Jättekramar i mängder till dig goa ö-dam!

  13. Redtopp skriver:

    Du gör helt rätt..skriv av dig skiten bara (ursäkta språket) men att Husmark skulle göra nån skillnad…tillåt mig hånskratta,grrrr! Det här vansinnet borde man ju backat för länge sen men då kommer vi till prestige och den ställer till det ÄNNU värre…dubbelgrrrr! Ska man verkligen behöva slita av sig håret och naken hävda att man är Napoleon för att bli rätt behandlad…trippel-grrrrr! Fan inte klokt nånstans att man inte kan få sina diagnoser i "ett svep" och hur i hela kan en männska som aldrig sett en ha sån makt över en sjuk människas LIV! Ryyyser av ilska men nu ska jag banne mig skicka upp böner att DU får ett slut på galenskapen och får möjlighet att bara vara……ifred! Kramen är varmare än någonsin vännen,kraaaaaaaaaam!

  14. Redtopp skriver:

    Jag är ute på cybervandring så nu lämnar jag en kram här som jag hoppas värmer dig i flera dagar *ler* Jag är sååå glad att ha dig som vän och jag vill poängtera att du inspirerar och gör min vardag ljus(are) ?! Ha det bättre än bäst vännen

Lämna en kommentar